I SAID YOU ARE THE GOOD TYPE OF FAT!

8.2.17



V okamžiku, kdy svému okolí sdělíte, že jste se rozhodli jíst zdravě nebo ("nedejbože") vegansky, se z lidí ve vašem okolí většinou ze vteřiny stanou experti na výživu. To, že se sami stravují ve fastfoodových pobočkách je v tu chvíli vedlejší jen proto, že oni se stravují "normálně". Ráda bych vám sem tam sepsala článek týkající se výživy. Výživu mám vystudovanou v rámci svého zdravotnického vzdělání (žádná chlouba, holý fakt) a ještě k tomu studuji holistické nutriční poradenství. Toho, že mě výživa baví jste si asi všimli 😄

Dnes bych se ráda zaměřila na jednu z nejobávanějších složek výživy - TUKY. Všimla jsem si toho, že většina lidí se opravdu bojí tuků. I já byla jednou z těch, kteří se ho báli. Tuky jsou sice velice kalorické, ale pokud je jíte v jejich celistvé formě spolu se stravou bohatou na vlákninu, je těžké se jimi přejíst. Otázka zní, jaké tuky jsou zdravé a jaké jsou špatné? Samozřejmě, že máte zastánce výlučně živočišných tuků (paleo strava, atkinsonova dieta) a na druhé straně máte zastánce rostlinných tuků. Já se řadím k druhé kategorii. Netvrdím, že člověk, který si sem tam dá živočišný tuk je automaticky předurčen k tomu aby měl mrtvici, infarkt nebo cukrovku II. typu. To co tvrdím, je to, že člověk, který živočišné tuky nejí, si tato onemocnění s největší pravděpodobností nepřivodí. Záleží ovšem na celkovém životním stylu jedince.

Osobně se na to koukám tak, že rostlinné zdroje tuků jsou zdravé a živočišné zdroje tuků jsou špatné. To je velice, ale velice obecné konstatování. Tuky, které bychom měli konzumovat, se nazývají nenasycené - pod ně se řadí polynenasycené a mono-nenasycené mastné kyseliny. Ty pomáhají zvyšovat zdravý HDL cholesterol, a tím snižují pravděpodobnost srdečního onemocnění.
Esenciální mastné kyseliny jsou ty, které si naše tělo nedokáže vyrobit samo a jsou klíčové k základním biologickým funkcím. Musíme je tedy doplňovat stravou. Obsahují Alfa-linolenové kyseliny (ALK) neboli Omega-3 a linolenové kyseliny neboli Omega-6. Abych vás neunudila k smrti. Omega-3 a 6 mastné kyseliny jsou důležité pro správnou funkci srdce, mozku, nervového systému a imunity.
Polynenasycené tuky nalezneme například v lněných a konopných semínkách, vlašských ořeších, sezamových a slunečnicových semínkách, divokých rybách a bio vejcích.
Mono-nenasycené mastné kyseliny se vyskytují v olivovém oleji, avokádu, oříškách a podzeminci olejné.

Nezdravé tuky jsou nasycené a trans tuky. Nasycené tuky nalezneme v mase, mléčných produktech a živočišných tucích (máslo, sádlo). Přičemž trans tuky se přirozeně nevyskytují. Trans tuky "uměle" vznikají při přepalování nasycených tuků. Je to dáno tím, že se při zahřátí nasycené tuky stanou nestabilními (abych to zjednodušila) díky tomu se jejich struktura zdeformuje, takže v těle poté působí stejně jako tuky nasycené. Trans tuky zvyšují LDL cholesterol (ten špatný) a naopak snižují HDL cholesterol (ten hodný). Díky tomu se tyto tuky jednodušeji usazují v krevním řečišti a mohou mít za následek kardiovaskulární nebo jiné závažné onemocnění. Vyskytují se například ve fritovaných jídlech, margarínech a vysoce zpracovaných potravinách. Mimo jiné se v tukových tkáních živočichů usazují toxiny. Takže pokud člověk nekonzumuje výhradně bio a eko maso a tučné živočišné produkty, dostávají se mu do těla těžké kovy, toxiny a chemické látky které se usazují v tukových buňkách. Proto je i někdy těžké pro lidi zhubnout přebytečný tuk - obsahuje totiž toxiny, které, jakmile jsou v něm jednou uloženy, se velice špatně odbourávají.

Vitamíny rozpustné v tucích se ukládají v tukových buňkách převážně v játrech. Aby se tyto vitamíny z potravin je obsahující správně vstřebaly, je potřeba, je konzumovat s nějakým zdravým tukem. Vitamíny rozpustné v tucích jsou A,D,E,K a B12. Mimo jiné to jsou i silné antioxidanty, chrání buňky před poškozením, pomáhají ke zdravé pokožce a napomáhají správné obnově buněk.

To, kolik bychom za den měli sníst tuků, je odvozeno od celkového životního stylu a aktivitě. Obecně se doporučuje, že tuky by měly z celkové denní stravy tvořit 20-10%. Rozhodně se tukům nevyhýbejte! Samozřejmě je nejlepší konzumovat nezpracované a přirozeně se vyskytující tuky - avokádo, oříšky, kokos, semínka, olivy apod. Skvělou volbou jsou také oříšková másla a semínkové pasty (zejména pak tahini pasta). Z olejů doporučuji bio olej, extra panenský olivový olej, konopný, sezamový, lněný a avokádový olej - všechny za studena lisované. Na tepelnou úpravu se nejvíce hodí olivový olej (ne extra virgin!) olej z hroznových jader, kokosový a řepkový olej.

Možností, jak zahrnout zdravé tuky do každodenního života, je spousta. K snídani si například udělejte avo toast, toast s mandlovým máslem (pozor aby bylo ze 100% mandlí) a banánem nebo si oříškové máslo přidejte na ovesnou kaši. Ke svačině si dopřejte hrstku ořechů, já mám nejraději mandle, pekanové, vlašské, para a makadamiové ořechy. Semínka se zase skvěle hodí do salátů, granoly a müesli. Za studena lisované oleje přidejte například do zálivek a omáček.

Důležité je si zachovat selský rozum a jíst tak, aby to vyhovovalo vám osobně. Někdo snese tuku více, někdo méně. Pro všechny však platí stejné pravidlo - hlídejte si příjem nasycených a trans tuků, nahrazujte je nenasycenými tuky. Jezte více semínek a oříšků, nebojte se experimentovat s oříškovými másly. Nebojte se kvalitního a bio oleje. Jo a hlavně jezte pestře 💚

Mějte se krásně, Dx



You Might Also Like

3 komentářů

  1. Dittuš super článek :) Víc takových!

    OdpovědětVymazat
  2. Dittuš poradíš mi prosím, kde koupit kvalitní arašídový máslo? Jinak děkuji za článek :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvelý článok, ktorý obsahuje množstvo informácií. Dozvedela som sa veľa nového, čomu sa teším :)

    http://lamodaeanarchia.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat